fbpx

Docenten

Liesje Thienpont

 

 Wat is Natural Dance?

liesje-dansNatural Dance is een vrije en natuurlijke dansvorm waarbij je op een fysieke en speelse manier je eigen lijf ontdekt. Het is een heerlijke manier om "letterlijk" uit je hoofd te stappen en je weer aanwezig te voelen in voeten, benen, bekken, borst, armen,...  Kortom weer thuiskomen in je lichaam. 


De danslessen beginnen met het soepel maken van je lichaam (huid, botten, spieren). Samen met de pulsatie breng je een energiestroom door je hele lichaam op gang en ontstaat de dans vanzelf. De muziek werkt hierin telkens inspirerend en ondersteunend. Hoewel de aandacht tijdens de les meer op het fysieke aspect ligt, wordt deze steeds opgebouwd vanuit diepere psychische structuren die niet weg te denken zijn. Zo werk ik vanuit de gedachtengang van de chakra's en de vijf ritmes.


Het voelen van ruimte, kracht, ritme en plezier in je lichaam, doet je bruisen van energie en tegelijkertijd ontspannen.

 

Wie ben ik?

liesje-portret

Ik ben Liesje Thienpont, geboren in Temse (België) in 1977. Al vanaf mijn kindertijd is dans een belangrijk onderdeel geweest in mijn leven, van ongedwongen dansend in de huiskamer tot danstrainingen in een dansgezelschap. Dans en beweging doorgeven werd een natuurlijk gevolg van mijn passie. Na de opleiding tot gymlerares, ben ik naar Nederland verhuisd en heb ik in verschillende branches gewerkt. Ondertussen heb ik ruim 10 jaar ervaring in het geven van verschillende dansvormen die allemaal ontstaan vanuit de "harde techniek". Steeds meer kreeg ik de intense behoefte om me te verdiepen in de zachtere en natuurlijkere dansvormen. Via verschillende workshops ben ik terechtgekomen bij Primitieve Dans van Lucia Blersch. Vanuit deze bewegingservaring en danskennis is Natural Dance ontstaan. 

Vroeger danste ik met liefde voor de uiterlijke dans. Nu dans ik met liefde voor de innerlijke dans en met liefde voor mijn lichaam.
 
Meer over Liesje en haar danslessen op naturaldance.nl/


 

 

Marc Lendfers

thumb_marclendfers2"Warrior of Life"
Ik ben gek op de 5Ritmes en een "Warrior of Life". Mijn passie en enthousiasme voor de dans en de muziek zijn inspirerend en aanstekelijk. Ik zoek graag de grens op van de dans, zowel als docent als in mijn dans als anderen doceren. Pas als ik mijn grenzen ken kan ik deze gaan verleggen. Nieuwe paden uitproberen, weer iets dieper gaan of iets lichter. Er wordt wel gezegd dat je als docent de meest gecommiteerde 5Ritmes-danser bent. Voor mij geldt dat absoluut. Ik ben een danser net als eenieder die tijdens mijn lessen op de dansvloer staat. Daarin beweeg ik met mijn geheel eigen energie en veel humor, waarin alles mag zijn zoals het komt en er ruimte is om nieuwe wegen uit te proberen. De dansvloer is voor mij een tempel en een danslaboratorium met de 5Ritmes als meditatief bewegingskader.

Verrassend
Het mooiste van de dans is dat het op een verrassende manier mijn eigen ik elke keer weer opnieuw aanspreekt. Mijn dans liegt mij nooit voor en is elke keer weer anders. Ik kan op zoek gaan naar nieuwe wegen en oude patronen doorbreken. Alleen ik kan voor mijzelf ademen, mijzelf in beweging zetten. Er is niemand die dat voor mij kan doen. Alleen ik kan mijzelf bevrijden en helen. De herkenning, erkenning en steun van anderen vinden we op de dansvloer, en uiteindelijk daarbuiten.

{2jtab: De Dans}
marclendfersAlles
Alles wat in beweging is, is een dans. Onze dans op de dansvloer is een reflectie van hoe wij bewegen in ons dagelijks leven. Van licht tot zwaar, van groot tot klein, van snel tot langzaam, van duwend tot terughoudend, van open tot dicht, van rond tot recht, etc. Er zijn momenten waarop we niet bewegen omdat we weerstand voelen en momenten waar we niet kunnen wachten om te dansen. De 5Ritmes-dansmeditatie is er om jezelf volledige toestemming te geven om dat wat er daadwerkelijk is in beweging te zetten en vorm te geven. Het ene moment voelt die dans heerlijk en er zullen momenten zijn dat die dans helemaal niet lekker voelt. "You got to get in to get out" en beide dansen zullen transformeren in een nieuwe dans.

Onderzoek
De dansvloer is een plek waar je op onderzoek kunt uitgaan. Waar je andere wegen die je wilt dansen kunt uitproberen. Waar je patronen die in de weg zitten kunt ombuigen. Misschien wil je bijvoorbeeld altijd met een partner dansen, of misschien wel nooit. Wat gebeurt er als je dan net niet of net wel met een partner gaat dansen. Welke dans komt er dan tevoorschijn en wat vertelt die dans mij over mijn relatie tot mijzelf en tot anderen.

Danser
Je hoeft geen "danser" te zijn, want je bent een danser. De danser van jouw levensweg. De dansvloer is een plek waar je je lichaam kunt bevrijden, je hart kunt ontketenen en je hoofd kunt legen. Wat je nodig hebt is je lichaam, je adem en de bereidheid om elke keer te dansen ongeacht hetgeen zich aandient. Alleen dan kunnen we onszelf bevrijden en helen.
{2jtab: 5Ritmes}

Bevrijdend
De 5Ritmes® zijn bevrijdend. Deze diepgaande bewegingsmeditatie geeft vertrouwen en permissie om onszelf te mogen zijn op elk moment. We leren onze patronen doorzien die ons belemmeren in ons zijn. Door te bewegen brengen we bewust en onbewust onze belemmeringen in beweging en kunnen we ruimte te maken voor iets nieuws en bevrijden we onszelf. Als we de 5Ritmes dansen komen we terug in ons centrum, landen we met beide voeten op de grond en wordt ons hoofd geleegd. Het verbindt ons met onze creativiteit, ons innerlijk weten en met onze omgeving. Daardoor kunnen we groeien en vinden we de rust in onszelf. De vijf ritmes zijn vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Elk ritme heeft een eigen karakteristieke energie. Samen vormen deze ritmes een natuurlijke golf van energie, een "Wave".

Routekaart
De 5Ritmes is een routekaart, een "MAP", die een afspiegeling is van het natuurlijke leven zelf. Wij leven in "Waves" en we zijn onderdeel van grotere Waves. Als we die kaart volgen vinden we de extase die "Leven" heet.

Bron
Gabrielle Roth is de grondlegster van de 5Ritmes. In de zestiger jaren is zij begonnen met het observeren van de overeenkomsten in de bewegingen die ons leven maakt en waarin de wereld beweegt. Nu, 40 jaar later, heeft zij de 5Ritmes doorontwikkeld tot een onuitputtelijke bron om onszelf te helen. Ze heeft wereldwijd ca 300 docenten opgeleid, drie boeken geschreven en meer dan twintig CD’s gemaakt. Gabrielle woont en werkt in New York.
 
 
 


 

VLOEIEND: vloeibaar, doorlopend, rond, vrouwelijk, lichaam, voeten, sensitiviteit, aarde, zijn in het hier en nu.

STACCATO: focus, begin en eind, recht, mannelijk, hart, heupen, expressie, vuur, verbinding.

CHAOS: intuitie, vormloos, onvoorspelbaar, mix, weten, hoofd, overgave, water, vrijheid.

LYRISCH: transformatie, repeterend, licht, de gemeenschap, ziel, handen, expansie, lucht, groei.

STILTE: heeling, tussen de stiltes, binnen en buiten ons, allesomvattend, de spirit, adem, reflectie, ether, wijsheid. 
 

{/2jtabs}

Meer over Marc en de 5Ritmes vind je op zijn site dans5ritmes.nl

Erik Hendriks Flohr

je essentie dansen met Xensy

 xesny-logoUit passie voor de zich vrijdansende, ademende mens en alles dat in het leven zoal voorbij komt dansen, is de WuXingSwing bij Erik geboren.

WuXingSwing
Een speelse, intense dansvorm die uitnodigt jezelf helemaal vrij te dansen. Vrij temidden van iedereen en alles dat nu in en om jou heen speelt. Het oude hartelijk transformeren en uitwuiven om ruimte te scheppen voor nieuw. Nieuwe energie, verfriste passie en verrassende inspiratie. Uitgebalanceerd in denken, voelen en intuitie. Ga lekker los, ontspan via spontane inspanning, flow. Dans je dans temidden van al die andere dansers, adem, ben en ervaar ruimte, innerlijk, om je heen en in de ander. WuXingSwing (WXS) je vrij.

Deze dans grijpt terug op oeroude tradities van over de hele wereld, uit tijden dat mensen nog dichter in hun natuur leefden, minder gegijzeld door hun denkhoofd als nu. Waar ze als broeders en zusters op gezette tijden, van zonsondergang tot zonsopgang, rond het kampvuur samenkwamen om hun hartsverbinding met alles te vieren. Het oude los te laten, sans rancune, om het nieuwe te verwelkomen. Samen vanuit ieders unieke levensvonk.

{2jtab: Over Erik}Erik Hendriks Flohrthumb_erikingras
Als kleine jongen wilde Erikje niets liever dan danser worden. Zijn hart vol van muziek, zijn lijfje vol van dansflow. Maar dansen mocht niet, dat paste niet en zijn wens werd stevast geridiculiseerd. Via een openbaring werd, vanaf 1983, de bewegingsleer Tai Chi Qi Gong Erik´s  levensleidraad dat hij volgde via het pad van authenticiteit. Een pad dat voornamelijk langs vrijzinnige stromingen slingerde als Tao, Tantra, Soefie en shamaanse tradities en dat regelmatig kruiste met begenadigde en bezielde leraren en leraressen.Vanaf 1989 is Erik alternatief therapeut maar ziet zichzelf liever als begeleider, coach. In 1991 werd hij Tai Chi Qi Gong trainer. Zijn fascinatie voor bewegen, masseren, ademen en mediteren voerde hem de hele wereld over. Ervaringen bouwden voort op een diep besef van en respect voor de regenerende en revitaliserende vermogens van de innerlijke menselijke natuur, zowel op fysiek, mentaal als spiritueel niveau. Dit respect en de fascinatie draagt Erik graag uit via Xensy, leven in essentie.
{2jtab: Over WuXing}
WuXing
staat voor de dynamische samenhang der dingen in vijffout en komt, net als Yin Yang, Chi / Qi, I´tjing, etc., uit de oeroude Chinese toegepaste levens- en vitaliteitsfilosofie.
WuXing betekend vijf bewegingen, fases, elemententen, etc.
Iedere beweging kent zijn eigen voedende en ondermijnende kant.
De Chinesen kennen de kunst om ieder levensaspect op te delen in vijfen. Het devies; heb je een probleem, zoek dan minimaal vijf verschillende paden voordat je een keuze maakt.
Advies van Ram Dass; Kun je niet kiezen tussen vijf paden, probeer ze dan gewoon alle vijf uit.

Globaal

Water:      Blauwdruk en ontkieming van leven en vorm.
"Uit de universele sterrenoceaan is de aarde geboren, via het vruchtwater van haar grote oceanen zijn wij voortgekomen"

          ~Voel~

Hout:         Ontdekken, verkennen, innemen en eigen maken van ruimte en mogelijkheden.
"Gaan, ontwikkelen en weer ver(der)gaan"
          ~Beweeg~

Vuur:         Enthousiasmerende bezieling, passie en compassie.
"Ongrijpbare transformer"
           ~Verteer~

Aarde:     Brandpunt tussen toekomst, verleden en de (wind)richtingen, besef van hier en nu.
"Hoe, wat en waar het beweegt, ik ben het centrum, daarin zijn we allen en alles 1"
         
~Bedenk~

Metaal:     Verreiking via integratie van inzicht en vervulling, het licht zien.
"Ashes to ashes, dust to dust… light to light"
          ~Stil~


{/2jtabs}

Wat kun je verwachten?
De workshop is een uitnodiging om al dansend, ademend en spelend, via minder en meer bekende klanken en ritmes, jezelf te ont-moeten en via je-zelf eventueel de ander en de rest van de wereld. Ont-moeten; er moet dus eens eventjes helemaal niets! Nou ja, dat moet dan maar ´s eventjes. Mijn wens is dat je jezelf helemaal welkom mag voelen, welkom in je eigen hart. Gaandeweg biedt de WXS je spelenderwijze handreikingen om jezelf verder te laten bewegen, te laten verassen, spiegelen en inspireren. Kom, speel en beleef.

 

De WuXingSwing workshop vond bij ons plaats op 11,juni 2011

Méér info over Erik vind je op: xensy.nl