fbpx

Lucia Blersch

lucia_blersch

Primitieve Dans
Primitieve Dans is een vrije en natuurlijke dansvorm met als basis het aardende element van de Afrikaanse dans en het contact dat je maakt met je lichaam. Ook andere natuurlijke dansvormen kun je in Primitieve Dans terug vinden. Een essentieel element blijft de pulsatie, die als een motor voor de beweging werkt en een stroom op gang brengt die helend kan werken. Alles in ons lichaam pulseert. Ons hart dat het bloed door het lichaam laat pulseren, onze longen die ademen, iedere cel die in ons lichaam functioneert en onze bewegingen. Pulsatie geeft je eigen lichaamssysteem als het ware een zetje en maakt de beweging makkelijker, organischer. Je komt tot leven en gaat je weer wat lichter voelen, omdat je energie meer kan gaan stromen. De pulsatie werkt ook als een soort grote schoonmaak, opgebouwde spanning kan loskomen, het leven kan zich vernieuwen.

Zoektocht naar het gevoel in de dans
Ik raakte uitgekeken op de meer technische dans:  primitieve dans was een ervaring die veel dieper bij mij binnenkwam. Zelfs na jaren dansen had ik nog nooit zóveel dans binnen in mijn lichaam gevoeld. Dit is al die jaren zo gebleven. Door mijn belangstelling toentertijd voor bio-release begon mijn kijk op mensen te veranderen. Een zachtere aanpak, steeds minder technisch, steeds vrijer.

Hoe werkt dit in mijn lessen?
De ene keer gebruiken we tijdens de lessen meer de fysieke ingang. Zoals in de warming up, bij het beter leren kennen van beweging in je lichaam: hoe voelt het, wat voel je wel, wat voel je niet. Wat kan je met je lichaam en wat lukt nog niet? Botten, spieren en huid worden dan steeds aangesproken.
Een andere keer is de psyche meer het uitgangspunt. Zoals bij het werken met de chakra's. Of zoals bij de ritmes: kun je een beweging op een stevige manier neerzetten, kun je jezelf stevig en duidelijk ervaren. Hierin zoeken we dan de combinatie van lichaam en ziel.

Muziek
Een belangrijk element bij Primitieve Dans is de muziek. Ze inspireert, ondersteunt en werkt stimulerend. We maken veel gebruik van wereldmuziek, die steeds opnieuw voor nieuwe verrassingen zorgt.

Lucia gaf haar "eindhovendanst" workshop op zaterdag 14 februari 2009.
(Meer info over deze Valentijnsavond hier)

Bezoek ook haar eigen site primitieve-dans.nl

Comments (0)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location