fbpx

10 okt: Dansimprovisatie

Spelen met dansimprovisatie

Dansworkshop met Carolina Janssen

carolina

Experiment
Laatst werd ik uitgenodigd door een vriend om te komen luisteren naar een jazzimprovisatie optreden in café Wilhelmina. Hij had enkele weken samen met anderen geoefend in het improviseren met verschillende jazzinstrumenten. Zonder vaste muziek stukken hebben ze geleerd om te luisteren, te volgen, leiding te geven en af te stemmen. Het resulteerde in een optreden. Ik vond het zo moedig en zo verrassend en spannend om te horen waar dat moment op uit kwam, dat het mij inspireerde tot deze avond. Want hoe zou het zijn als je dat met een stel dansliefhebbers zou doen met een optreden bij Eindhoven Danst. Het dansimprovisatie experiment was begonnen.

Kom je mee spelen
Improviseren is eigenlijk weer leren spelen.
Durf jij dat nog wel? Net zoals vroeger toen je nog klein was?
Gewoon zonder oordeel en verwachting lekker vol vertrouwen gewoon je ding doen?
Spelen heeft een aantal kenmerken: Spelen heeft geen doel. Het is het doel op zich. Als je echt speelt ga je volledig op in het moment en vergeet je de wereld. Ze noemen het ook wel eens een staat van flow. Spelen heeft een hoge mate van luchtigheid waarin plezier het grootste doel is. Omdat dansen een actieve lichamelijke bezigheid is, is dansen de manier om weet te leren samen spelen.
Kom je mee spelen?
kinderogen
Liefhebben
Samen spelen begint bij onvoorwaardelijke acceptatie. Je kijkt en luistert naar de ander. Je neemt elkaars impulsen waar. En je gunt de ander een leuk dansmoment met jou. Je nodigt de ander uit om met jou te spelen. Je kijkt zonder oordeel en je laat je verrassen. Het hoeft niet goed, origineel of op technisch niveau te zijn. Perfectionisme is de doodsteek. Laat je hoge eisen los en sta jezelf toe een amateur te zijn. Weet je dat de Latijnse betekenis van het woord amateur, liefhebben, is?

Kinderogen
In de workshop van vanavond leer je hoe je samen met anderen een dansimprovisatie kunt maken. Je leert je afstemmen op de ander en tegelijkertijd trouw te blijven aan je eigen impulsen. De avond belooft een speelse avond te worden waarin je kinderogen weer open gaan.
Na de workshop is er kort optreden (een half uur) van 10 dansers die in de afgelopen weken getraind hebben in het samen spelen en improviseren. In 5 trainingsavonden, vergelijkbaar met de workshop van deze avond, hebben zij gewerkt aan het wakker maken van hun speelse kwaliteiten. Het resultaat van deze training is te zien na de workshop, in een optreden.
Het publiek wordt gevraagd om met kinderogen te kijken.

Durf
Mocht je zelf je eigen speelse dansende kind weer willen ontmoeten dan kun je je opgeven voor een soortelijke training inclusief kort optreden. Het is de mogelijkheid om al dansend je creativiteit te vergroten, je durf te ontwikkelen en je perfectionisme los te laten. Al improviserend leer je trouw te blijven aan je eigen impulsen zonder voorbij te gaan aan de ander. Een leukere manier om aan je zelf te werken is er niet. Als je ‘durft' kun je je opgeven na deze avond.

(De terugblik met alle prachtige dansimprovisaties op video vind je hier.)

 

SwingFree met djHe*man

herman_thumb

He*man is nieuw en vers in Eindhoven, maar heeft zijn sporen verdiend in Brooklyn, New York waar hij maandelijks draaide voor feesten van een speciaal gezelschap geestelijk gehandicapten (you had to be mentally challenged or bring one). He*man is net terug van een lange vakantie waarin hij onder meer Brooklyn aandeed. De muziek die hij hoorde op straat (ook via zijn eigen mp3 speler) en in de cafes is de basis van de playlist van vanavond. Dus kom dansen op zijn New York soundtrack. Ja, er staan twee country krakers op het programma.....

 

 


 

Comments (0)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location