fbpx

Marc Lendfers

thumb_marclendfers2"Warrior of Life"
Ik ben gek op de 5Ritmes en een "Warrior of Life". Mijn passie en enthousiasme voor de dans en de muziek zijn inspirerend en aanstekelijk. Ik zoek graag de grens op van de dans, zowel als docent als in mijn dans als anderen doceren. Pas als ik mijn grenzen ken kan ik deze gaan verleggen. Nieuwe paden uitproberen, weer iets dieper gaan of iets lichter. Er wordt wel gezegd dat je als docent de meest gecommiteerde 5Ritmes-danser bent. Voor mij geldt dat absoluut. Ik ben een danser net als eenieder die tijdens mijn lessen op de dansvloer staat. Daarin beweeg ik met mijn geheel eigen energie en veel humor, waarin alles mag zijn zoals het komt en er ruimte is om nieuwe wegen uit te proberen. De dansvloer is voor mij een tempel en een danslaboratorium met de 5Ritmes als meditatief bewegingskader.

Verrassend
Het mooiste van de dans is dat het op een verrassende manier mijn eigen ik elke keer weer opnieuw aanspreekt. Mijn dans liegt mij nooit voor en is elke keer weer anders. Ik kan op zoek gaan naar nieuwe wegen en oude patronen doorbreken. Alleen ik kan voor mijzelf ademen, mijzelf in beweging zetten. Er is niemand die dat voor mij kan doen. Alleen ik kan mijzelf bevrijden en helen. De herkenning, erkenning en steun van anderen vinden we op de dansvloer, en uiteindelijk daarbuiten.

{2jtab: De Dans}
marclendfersAlles
Alles wat in beweging is, is een dans. Onze dans op de dansvloer is een reflectie van hoe wij bewegen in ons dagelijks leven. Van licht tot zwaar, van groot tot klein, van snel tot langzaam, van duwend tot terughoudend, van open tot dicht, van rond tot recht, etc. Er zijn momenten waarop we niet bewegen omdat we weerstand voelen en momenten waar we niet kunnen wachten om te dansen. De 5Ritmes-dansmeditatie is er om jezelf volledige toestemming te geven om dat wat er daadwerkelijk is in beweging te zetten en vorm te geven. Het ene moment voelt die dans heerlijk en er zullen momenten zijn dat die dans helemaal niet lekker voelt. "You got to get in to get out" en beide dansen zullen transformeren in een nieuwe dans.

Onderzoek
De dansvloer is een plek waar je op onderzoek kunt uitgaan. Waar je andere wegen die je wilt dansen kunt uitproberen. Waar je patronen die in de weg zitten kunt ombuigen. Misschien wil je bijvoorbeeld altijd met een partner dansen, of misschien wel nooit. Wat gebeurt er als je dan net niet of net wel met een partner gaat dansen. Welke dans komt er dan tevoorschijn en wat vertelt die dans mij over mijn relatie tot mijzelf en tot anderen.

Danser
Je hoeft geen "danser" te zijn, want je bent een danser. De danser van jouw levensweg. De dansvloer is een plek waar je je lichaam kunt bevrijden, je hart kunt ontketenen en je hoofd kunt legen. Wat je nodig hebt is je lichaam, je adem en de bereidheid om elke keer te dansen ongeacht hetgeen zich aandient. Alleen dan kunnen we onszelf bevrijden en helen.
{2jtab: 5Ritmes}

Bevrijdend
De 5Ritmes® zijn bevrijdend. Deze diepgaande bewegingsmeditatie geeft vertrouwen en permissie om onszelf te mogen zijn op elk moment. We leren onze patronen doorzien die ons belemmeren in ons zijn. Door te bewegen brengen we bewust en onbewust onze belemmeringen in beweging en kunnen we ruimte te maken voor iets nieuws en bevrijden we onszelf. Als we de 5Ritmes dansen komen we terug in ons centrum, landen we met beide voeten op de grond en wordt ons hoofd geleegd. Het verbindt ons met onze creativiteit, ons innerlijk weten en met onze omgeving. Daardoor kunnen we groeien en vinden we de rust in onszelf. De vijf ritmes zijn vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Elk ritme heeft een eigen karakteristieke energie. Samen vormen deze ritmes een natuurlijke golf van energie, een "Wave".

Routekaart
De 5Ritmes is een routekaart, een "MAP", die een afspiegeling is van het natuurlijke leven zelf. Wij leven in "Waves" en we zijn onderdeel van grotere Waves. Als we die kaart volgen vinden we de extase die "Leven" heet.

Bron
Gabrielle Roth is de grondlegster van de 5Ritmes. In de zestiger jaren is zij begonnen met het observeren van de overeenkomsten in de bewegingen die ons leven maakt en waarin de wereld beweegt. Nu, 40 jaar later, heeft zij de 5Ritmes doorontwikkeld tot een onuitputtelijke bron om onszelf te helen. Ze heeft wereldwijd ca 300 docenten opgeleid, drie boeken geschreven en meer dan twintig CD’s gemaakt. Gabrielle woont en werkt in New York.
 
 
 


 

VLOEIEND: vloeibaar, doorlopend, rond, vrouwelijk, lichaam, voeten, sensitiviteit, aarde, zijn in het hier en nu.

STACCATO: focus, begin en eind, recht, mannelijk, hart, heupen, expressie, vuur, verbinding.

CHAOS: intuitie, vormloos, onvoorspelbaar, mix, weten, hoofd, overgave, water, vrijheid.

LYRISCH: transformatie, repeterend, licht, de gemeenschap, ziel, handen, expansie, lucht, groei.

STILTE: heeling, tussen de stiltes, binnen en buiten ons, allesomvattend, de spirit, adem, reflectie, ether, wijsheid. 
 

{/2jtabs}

Meer over Marc en de 5Ritmes vind je op zijn site dans5ritmes.nl

Comments (0)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location