fbpx

14 Juni 2014: Workshop 5 Ritmes met Willemijn

dansendhart

Deze zaterdag kwam dé dansvorm die vele jaren geleden mijn danshart heeft wakker gemaak aan bodt; de 5Ritmes!
En wél door een van de teachers van het eerste uur. Dankbaar! Wat fijn dat jullie er bij waren of wat jammer dat jullie het miste. Het was weer magisch. Hoe layter het was hoe gekker we werden ;-) VrGr Frank

 

Workshop

thumb Willemijn-de-DreuAwakening to Change

Verandering is voor velen ongemakkelijk, terwijl het eigenlijk de enige zekerheid is. Sommige veranderingen zijn zeer welkom, naar andere schieten we in weerstand of controle. Dansen is een zeer plezierige training in verandering.

Constant in beweging zijn, soms ja zeggen en de stroom volgen, soms krachtig blijven staan zonder te verharden. Je lijf overgeven aan het ritme van de drums, laten gaan, vertrouwend op het leven zelf.

We gebruiken de 5Ritmes als basis door de avond heen.

Ik heb er zin in, tót op de dansvloer!
Groet, Willemijn

 

Over Willemijn

thumb Willemijn-de-DreuIk houd van de dans van het leven, van de verandering van de seizoenen, van de elementen, van de cycli van geboorte en sterven. Via dans bied ik een plek waarin mensen vanuit ontspanning hun weg vinden naar ruimte en levenskracht. Een plek waar we kunnen ademen, bewegen met dat wat we ontmoeten, voelen. Stil, uitbundig, veel energie, of heel weinig, alles is een dans.

In 1998 ben ik opgeleid door Gabrielle Roth voor 'Waves' en in 2005 voor 'heartbeat', dit is specifiek gericht op het vrijmaken van emoties in dans. Ik volgde trainingen op het gebied van sjamanisme, lichaamswerk, theater. Ik geef workshop in binnen en buitenland aan veel verschillende mensen en groepen

Meer info vind je op dansendhart.nl

Over de 5ritmes

"Stop the words now. Open the window in the center of your chest and let the spirits fly in and out." Rumi

De 5Ritmes

De 5ritmes zijn ontwikkeld door Gabrielle Roth. Het is een dynamische en expressieve dansvorm die streeft naar heelheid van lichaam, hart en geest.

De vijf ritmes zijn vloeiend, staccato,chaos, lyrisch en stil. Samen vormen ze een golf van beweging en energie. Ieder ritme nodigt uit om op een andere manier te bewegen. Hierdoor worden verschillende energieen in je lijf en leven aangesproken. Dit vergroot direct je bewegingsvrijheid.

  1. Vloeiend; Voeten, aarde, ontspannen van de ene beweging in de andere.
  2. Staccato; Heupen, vuur, beat & grenzen, communicatie.
  3. Chaos; Hoofd, water, loslaten van controle, overgave.
  4. Lyrisch; Vingertoppen, lucht, licht & ruimte.
  5. Stil; Hele lijf vol adem, aanwezig & in het moment. Dans en pauze wisselen af

Het Danspad; Waves & Heartbeat

Deze dans heeft vele lagen. De dans begint fysiek, we brengen ons lichaam in beweging tot we bewogen worden. We ervaren de golven (waves) van energie die de ritmes samen zijn. Al snel wordt ons hart ook 'aangeraakt'. In Heartbeat oefenen we om emoties te ervaren als energie, als kracht en als deel van mens zijn. Door heartbeat te dansen ontstaat er een zeker gemak met onze eigen emoties en met die van anderen, niks hoeft weg of anders maar we weten hoe er mee te dansen. Waves workshops zijn voor iedereen toegankelijk, voor Heartbeat wordt enige danservaring gevraagd. The Beat Goes On is zowel Waves als Heartbeat.

Wat kan je verwachten op de dansvloer?

De start is het luisteren naar je eigen lijf. Vaak zijn we veel vanuit ons hoofd aan het beredeneren en dan is het op de dansvloer heerlijk om te kunnen zinken in de zintuigelijke ervaring van je bewegende, ademende lijf. Dit heeft tijd nodig, net als iedere andere meditatie dus gun jezelf die tijd.Soms dans je alleen, soms met een partner. Net als in je dagelijkse leven is dat spannend, inspirerend, confronterend, frustrerend, heerlijk en bevrijdend. De uitdaging is om aanwezig en bewegelijk te blijven in je dans van het moment en in de ervaring.

Je bent welkom om je dans te dansen! Alles wat leeft heeft een dans, en iedere dans is anders en eenmalig.

 

"If You don't do your dance, who will?" Gabrielle Roth

 

And .... Party!!!!!

En ná de workshop was het nog een lange avond dansen en genieten van de klanken van dj CeeJay en DjHe*man:

 

carolinadj CeeJay

Carolina is één van de trouwste gasten van "eindhovendanst". Vanaf het allereerste uur is zij een betrokken deelneemster zowel als denker als danser als dansdocent maar zeker ook als inspirerende en swingende dj. Zorg dat je net als Carolina niets mist en wees ook deze avond van de partij.

Lees hier meer info over Carolina Janssen

 

herman_thumb

djHe*man

He*man heeft zijn sporen verdiend in Brooklyn, New York waar hij maandelijks draaide voor feesten van een speciaal gezelschap geestelijk gehandicapten (you had to be mentally challenged or bring one). Net als eindhovendanst is hij een tijdje ondergedoken geweest en heeft weer wat rond gereisd. Ondertussen verzamelde hij nieuwe en herbruikte liedjes. Vanavond plakt hij ze aan elkaar tot een muzikale potpourri.

 

 

Comments (0)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location