fbpx

10 Mei 2014: Workshop Dansuality & Party! met FYMAD

 

Deze zaterdag in Scala kwam wat mij betreft met stip binnen tussen mijn alltime favorites

We begonnen met de workshop Dansuality door de 5Ritmes docent Mirjam van Hasselt
De "Party!" erna konden we dansen, swingen, springen, vliegen en zweven op de klanken van FYMAD
Lees de beschrijving en als je er bij was zet je comments er gerust ook onder, nét als ik!


Dansuality

Dansuality

In Dansuality gebruik ik de basis van de 5 ritmes aangevuld met andere dans- en reflectiemogelijkheden om onze interactie op de dansvloer te verkennen.  Met een dosis humor kijken we waar we in de interactie willen groeien, stoeien, spelen en onderzoeken. We zoeken op hoe we omgaan met grenzen, dichtbijheid en afstand, hoe we flirten en spelen met elkaar in een relatief veilige ruimte binnen de kaders van de verschillende oefeningen. Op deze manier kunnen we ons vrijer voelen in onze expressie en eigen sensualiteit en een prachtige start voor een avond dansen met nog meer vrijheid en plezier.

thumb dansuality

Dansuality is ontwikkeld in samenwerking met Suzan Lodder en Igua Yu.

De workshop

We beginnen deze Dansuality workshop met een opwarming om ons lijf in beweging te brengen.  Na deze opwarming spelen we met verschillende aspecten die we tegenkomen op de dansvloer. Hoe kijken we naar de ander(en), wat laten we zien, hoe maken we contact als we dat willen en hoe kan het misschien anders. Niet omdat er iets goed of fout zou zijn, maar simpelweg om ons meer bewegingsruimte en meer opties tot onze beschikking te hebben. Soms doen we wat we altijd doen. Wat gebeurt nu er als we de rollen eens omdraaien? Soms is dat heel herkenbaar en hilarisch, soms levert het spannende of nieuwe inzichten op. Een workshop om vol in te experimenteren en voluit in te genieten van alles wat er langskomt.

 

Mirjam van Hasselt

thumb MirjamOpStrandMirjam van Hasselt

“Mijn hele leven ben ik al een danser. Toen in 2003 de 5 ritmes op mijn weg kwamen was ik meteen verk(n)ocht. Als ik dans voel ik het leven door me heen stromen. Bijzonder, mezelf en anderen zonder woorden te ontmoeten. Er is zoveel te ontdekken in mijn lijf en in beweging. Voor mij is de dans een plek waar ik kan veranderen en onderzoeken zonder dat ik de weg kwijt raak in het verhaal eromheen. En die verandering neem ik weer mee mijn leven in.

Sinds april 2011 ben ik bevoegd de 5 ritmes te doceren. Tijdens mijn opleiding bij Gabrielle Roth gaf ik al les op verschillende plekken. Het is een feest om getuige te zijn van dansers die hun eigen dans meer en meer ontdekken. Fijn als ik daar een bijdrage aan kan leveren. Mijn kracht ligt in het neerzetten van een sfeer waar iedere danser zijn of haar eigen onderzoek aan kan gaan in combinatie met een heldere rode draad als thema voor dit onderzoek.

Menselijke interactie vind ik fascinerend. In de dans hebben we de mogelijkheid om zonder woorden deze interactie te onderzoeken en te ervaren. Voor mij is het een plek waar we vrij makkelijk onze maskers kunnen afleggen en ‘waar’ kunnen zijn. Het heeft een lichtheid en schoonheid om op die manier patronen van jezelf te onthullen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, waar buiten de dansvloer zoveel meer lading op kan liggen. Op de dansvloer zie ik zoveel mensen hun “vleugels’ spreiden en groeien in die lichtheid, speelsheid en wijsheid. Mijn diepste inzichten heb ik op de dansvloer gehad en dat was meestal een feest.

Naast de 5 ritmes vormen moderne dans, boeddhisme, zijnsoriëntatie, opstellingenwerk, sjamanisme en tantra belangrijke bronnen waaruit ik mijn inspiratie put.

 Meer info: 5rhythms-amsterdam.nl

 

De 5 ritmes

De 5 ritmes

De 5 ritmes zijn mijn thuis, ze vormen door hun eenvoud en onuitputtelijke mogelijkheden de basis van het werk wat ik doen.
De ritmes opeenvolgend Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stilte vormen samen een wave. Die wave is een representatie van zoals energie meestal beweegt. Hoe meer we die natuurlijke stroom leren kennen hoe makkelijker het is om die te volgen. Ons over te geven aan die stroom zonder er in onder te gaan.

Gabrielle Roth, de grondlegster van de 5 ritmes, verwoordde zo: “Put the psyche into motion and it heals itself” Als ik de gebieden waar ik vastloopt meeneem in beweging, hoeveel weerstand daar ook is, veranderd er iets. Het leven stroomt terug naar die stukken of emoties en kan opnieuw tot vorm komen in de volgende dans en in jouw leven.

 

FYMAD

bertvdbrinkcowildeboerschut

FYMAD WORLD MUSIC DJ COLLECTIVE

Het FYMAD DJ-collectief bestaat uit Co (dansexpressie docent, danscoach, dj) en Bert (audiovisueel creativo, muzikant, dj). Het DJ-collectief heeft een geheel eigen geluid en combineert traditionele en actuele wereldmuziek tunes met eigen grooves, beats en loops. ​Ben je klaar voor de frisse en swingende geluiden van het FYMAD DJ-collectief? Organiseer je een festival, een dansparty, een wereldmuziek evenement, een themafeest of zakelijke aktiviteit?

Meer info: http://www.fymad.com

Comments (3)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location