fbpx

Terugblik: Derwisjdans en SwingFree Oriëntal

canan-aydogan-5Deze keer een uitgebreid verslag van onze mystieke avond in december 2008. Nu zelfs met verslagen, foto's, muziek en een film. Als dat zo doorgaat komen jullie niet meer live, maar wachten je op de terugblik ;-) Toch denk ik dat als je dit leest je er de volgende keer ook bij wilt zijn! Veel lees, luister en kijk plezier.

Frank

(Klik in de verschillende tabjes voor alle onderdelen van het verslag)


reacties

paulacloseupBetoverend
Derwisjdans of wervelen is even betoverend als het eruit ziet. Karen Reddering die de workshop verzorgt, vertelt dat deze mystieke dansvorm uit de traditie van het sufisme stamt. Het doel is je visie op je innerlijk en je omgeving te verruimen. Eigenlijk moet je naar binnen keren vanwaaruit je je juist weer naar buiten kunt keren met een ronddraaiende beweging om je as.

Het lijkt simpel:
zorg dat je geaard bent, keer naar binnen, zet dan je gewicht op één been en als je er klaar voor bent, 'step' je met je andere voet zodat je rond gaat draaien om je as. Word je duizelig, dan stop je, keer je weer naar binnen en begint opnieuw.  Karen drukt ons daarbij op het hart vooral goed voor jezelf te zorgen en naar je lijf te luisteren. "Ga je niet te buiten, ga niet over je eigen grenzen". Toch blijkt dit niet makkelijk als we op een gegeven moment met zijn allen, schouder aan schouder, in een kring staan en de liefhebbers worden uitgenodigd in het midden hun werveldans te doen. De kring maakt aanmoedigende geluiden en bewegingen en de wervelaars gaan 'los'. Prachtig om te zien, maar sommigen worden uiteindelijk toch duizelig en zoeken zittend of liggend houvast op de grond.

Symboliek
Het wervelen heeft ook alles te maken met je hart. We doen een 'oefening' waarbij we ons eigen hart tussen de handen koesteren en het uiteindelijk weer terugplaatsen. Een ervaring die mij in ieder geval niet koud laat. De armen zijn gekruist over het hart en ontvouwen zich daarna heel gracieus. Maar ook dit is niet zonder betekenis. De rechterhand is naar bovengedraaid en ontvangt terwijl de linkerhand - naar benedengekeerd - alles doorgeeft. Al met al een mooie symboliek. De mensen die het wervelen al onder de knie hebben, zie je er ontzettend van genieten. Mij blijft het jammergenoeg duizelen, hoewel ik tijdens de swingfree veel vaker dan anders aan het ronddraaien sla. Misschien toch een eerste aanzetje tot het 'echte werk'?

Paula

derwisjdans20

Sereniteit

Ik was erg onder de indruk van de sereniteit van de docente zelf. Het gemak waarmee Karen over de derwish en zijn achtergrond vertelt, de derwish dans uitlegt, de eenvoud van loslaten middels een eenvoudige techniek zodat je toch geworteld blijft. Met daarbij je eigen verantwoordelijkheid om te blijven luisteren naar je lichaam, juist voor geoefende dansers. De prachtige beweging van het ronddraaien zelf heeft me erg geraakt. De afwisseling met een stevige groepsdans was voor mij erg welkom. Maar vooral het gewoon blijven proberen met telkens een andere beleving in het ronddraaien vond ik helemaal heerlijk, zo met mezelf te kunnen zijn in een bewegende meditatie. Ik kan me voorstellen dat ik wel in een staat van overgave/extase/onbegrensdheid kan komen als ik de techniek beter beheers en het vaker doe.

Karin

Video

Voorafgaand aan de SwingFree Oriëntal gaf Karen een impressie van de derwisjdans.
Als ze eenmaal gaat wervelen krijg ik altijd tranen in mijn ogen van ontroering. Het is geen MTV clip dus ga er even voor zitten, het is de moeite waard. Een meditatie op zich.

(Tip: je kunt de video ook full-screen bekijken. Klik dan op de pijltjes rechts onder de video)


SwingFree Oriëntal

lianOude en nieuwe bekende
Vanavond was het voor de 3e keer Eindhoven Danst. Die avond stond al mooi geblokt in mijn agenda. Daar kwam niets anders meer tussen. Ik had er zin in, daar wilde ik bij zijn. Nog snel wat oosterse kledij mee en hup de auto in op weg naar Eindhoven. Het bleek weer even zoeken voor mij maar ik was nog ruimschoots op tijd.

Heerlijk om weer allemaal oude en nieuwe bekenden te zien. Super, dat er zelfs bekenden uit Zeist helemaal naar Eindhoven waren gekomen! En bij het zien van de dansruimte in kerstsfeer kreeg ik gelijk een warm gevoel. Ja, de swingfree mocht van mij gelijk beginnen.

Totale overgave
Karen opende de swingfree met haar derwisjdans. Zoals ik weet haar grote passie. Daar mochten wij van meegenieten…..De klanken van  sufi muziek kwamen tot leven en Karen liep de kring rond op een meditatieve wijze. Na nog wat rituelen begon ze langzaamaan te wervelen. Eerst rustig en daarna steeds sneller en maar draaien en draaien en draaien ...... Aan haar grote lach op haar gezicht kon ik zien dat ze ervan genoot. Helemaal in totale overgave ging ze op in het wervelen. Het mystieke van de dans was helemaal voelbaar en iedereen in de zaal was er helemaal stil van. Mooi was het om te zien dat ze met  haar derwisj kleding draaiend en cirkelend de hele zaal (ver)vulde.

Een echte speeltuin
Daarna nam DJ Frank de muziek over en begon te draaien. De dansvloer was gelijk gevuld en de sfeer zat er gelijk al goed in. Blije mensen, sommige in oosterse gewaden die lekker aan het swingen waren. Het kijken er naar maakte me al helemaal blij. Dan weer even daar dansen, dan samen, dan alleen,  net waar ik op dat moment zin in heb! Alles mag en kan. En tussendoor even thee drinken en bijkletsen in de lounge hoek. 
 Naast de mystieke oosterse muziek werd er soms wel “maffe” muziek gedraaid. Iedereen op de dansvloer zag ik dan helemaal wild worden en uit zijn dak gaan. Zelfs de DJ kon niet meer op zijn stoel zitten en ging helemaal los. Ja, een lekker gek stelletje enthousiaste dansers bij elkaar denk ik dan…… Zo is Eindhoven Danst voor mij een echte speeltuin waar ik me helemaal vrij en blij kan voelen.
Volgende maand staat al genoteerd. Tot dans!

Lian

Playlist

imix_orientalDerwisjdans
De derde "eindhovendanst" was muzikaal gezien zeer de moeite waard. Mede door de thematische opzet was de mystieke avond misschien wel de geslaagtste tot nu toe. De sfeer werd al zeer bepalend neergezet door de Derwisjdans workshop van Karen. Mede door haar muziek keuze kwamen de deelnemers al dansend in een betoverende oosterse sfeer.

SwingFree Oriëntal
De SwingFree Oriental met djFrank sloot naadloos aan op de workshop maar was een wat meer westerse CrossOver. Na een Arabische dancegroove ging de dansvloer compleet los op de even maffe als swingende Balkan beats. Wie lang genoeg bleef werd ook nog verwend met weer een meer mystieke cooldown. Voor sommige was het misschien wat wennen zo zonder disco of gouwe ouwe maar de dansvloer was zeer geïnspireerd en vol tot het eind van de avond. Als dj een genot om te zien!

 

Comments (0)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location