fbpx

Terugblik: Free & Barefoot Tango

Terugblik

 

free-barefoot-tango-blancoOp 8 augustus 2009 was er een bijzondere workshop van Lizelot de Stigter. Een Cross-over waarin het beste van de Argentijnse Tango én het beste van het vrij dansen samen kwamen. Een unieke gelegenheid voor zowel de open-minded Tangueras & Tangueros als de liefhebbers van de vrije dansvormen die nog geen kennis of ervaring hebben met de Tango. Het advies was; "Laat maar helemaal los wat je van de Tango weet of er van verwacht. Dit is "Free & Barefoot Tango"!

Boze en blije mensen
We hebben zowel teleurgestelde als enthousiaste reacties gekregen. Er was verontwaardiging over hoe we nu zo'n mooie workshop midden in de vakantie konden plannen en achteraf waren er gelukkig heel veel blije mails van hen die er wél bij waren. Deze maakten wel pijnlijk duidelijk dat de andere echt iets gemist hadden.....

thumb_lizelotHerkansing
Bovenstaande heeft ons doen besluiten om aan dit geslaagde experiment een vervolg te geven. De ontmoeting tussen de vrije dans en de rijke traditie van de Argentijnse Tango smaakte naar meer, meer dan deze eenmalige "proefles". En omdat je tot op heden nergens op deze manier de Tango kan (leren) dansen, hebben we samen met Lizelot besloten twee of meer "specials" aan dit gemengde huwelijk te wijden. Zo geven we meteen iedereen die er niet bij was een nieuwe kans.

Binnenkort meer....
Als we de data en het programma rond hebben zullen we er ruimschoots aandacht aan besteden. Tot zover moet je het maar even doen met het lezen van reacties op deze pilot. "Stay tuned" en "Zegt het voort"!

(veel) Reacties

De blote-voeten-tango als een spel tussen twee zielen, met mijn lijf als de speelstuk, zonder begin en zonder eind.
Concentratie vereist en echt contact met mezelf en de ander als beloning!
Ik vond het een openbaring en een verademing dat ik zo met een ander kan dansen.
Groeten Marleen

 

Hoi Frank,
Het was erg leuk en bevrijdend om blootsvoets te dansen en de SwingFree was heerlijk. Draaien ging wel wat moeizamer zonder het gladde leer van de schoenen. Als je een connectie had met een danspartner, ook al kwam je die toevallig tijdens het free dansen tegen, dan ontstond er een tango. En het ontstaan is het mooiste in zowel het free dansen als in de tango.
Voor mij als tangodanser  was een hele leuke en inzichtgevende avond!
Bas Sturkenboom

 

Beste Frank en Francis,

Wat was dat een heerlijke avond! Hartelijk dank voor het organiseren daarvan. Vroeger hield ik van swingen (ben nu 54) maar de rook en het lawaai begon mij tegen te staan. De laatste 5 jaar dans ik intensief tango. Heerlijk om samen te kunnen dansen.

Heerlijk op blote voeten, heerlijk ook om te swingen. Is vrijer, maar ook om te zoeken en te vinden hoe je toch samen kunt dansen. Fijn dat alles naast elkaar en door elkaar te kunnen doen zonder dat het raar was. ik vond het ook fijn dat de muziek niet stamp, house of erg dwingend is. dan kan je er ten minste ook vrijer en afwisselender op dansen. Zelf zou ik het fijn vinden om niet pas op het laatst de rustigere muziek maar ook tussendoor wat langzamere nummers te dansen.

Ik vind het bijzonder dat het volgens mij voor ervaren tangodansers én nieuwe mensen een fijne workshop was. En misschien ook een goede opmaat is voor de avond er na omdat je in paren uitgenodigd werd om te dansen. Samen met de muziek die daarna kwam en de aanwezige mensen een goede voorwaarde voor de heerlijke avond. Dus zeker voor herhaling vatbaar.

Nogmaals dank jullie!!!
groeten, Pieter

 

Hoi Frank,
Ik vond het ook een fantastische avond. Ik was ook verbaasd over hoe leuk en vrij iedereen bezig was. Nooit geweten dat er zo'n prachtige (authentieke) ruimte in Eindhoven is. Veilige sfeer, mooie muziek, en het geheel was goed verzorgd!
Kei Leuk!
Groetjes en tot dans Loes Velter

Hi Frank en Francis,

Ik vond de workshop die Liselot en haar muze gaven erg fijn. Ik vind het heel inspirerend hoe Liselot les geeft. Gewoon lopen wordt heel genuanceerd, met je intentie naar je hart keren en weer naar buiten keren, ik had het uren kunnen doen. Samen dansen, geleid worden en vanuit je hart proberen te ontvangen, riep bij mij de paralell op met paardrijden zonder zadel. Waar je ook iedere beweging van het andere lichaam voelt, volgt en leid tegelijk. Ik vond het heerlijk helemaal op te gaan in deze nieuwe ontdekkingstocht van voelen, aanvoelen, versmelten en reageren. Mijn gestuntel werkte op mijn lachspieren maar ook ervaarde ik vaker een glimps van wat dat gevoel kan zijn als het echt goed gaat. Het maakte me zacht en open, deze ervaring vraagt naar meer...
liefs Karen

 

Hallo lieve Frank,

Ik wilde even zeggen dat ik enorm genoten heb van de workshop. De manier waarop de basis van de tango-dans gegeven werd vond ik heel bijzonder. Vanuit contact met je eigen basis, staan, en dan pas vanuit jezelf stappen en daarna in contact met de ander samen lopen en bewegen en tot dans komen. Fijn om zo aandachtig een dans op te bouwen. Ik wil dit heel graag leren en wil wanneer er meer tango gegeven gaat worden graag meedoen. Ik verheug me en hoor graag wanneer het begint.
De muziek na de workshop vond ik ook heel fijn omdat het ritme van de tango op velerlei manieren gehandhaaft bleef en als je wilde, je de grondbeginselen die je geleerd had kon toepassen of niet en gewoon je eigen ding kon dansen.
Bedankt voor de mooie avond.
xxx, Lyn

 

Hallo Frank,
Ik hoor bij de 'groep' van nieuwelingen op de afgelopen avond. Bij 'toeval' kwam ik op jullie web pagina, omdat ik aan het zoeken was naar dansmogelijkheden. Normaal ben ik meer gericht op Nijmegen. Het was ook mijn eerste 'tango ervaring' en heb de workshop als erg goed ervaren. Wel miste ik een stukje 'warming up & aankomen'; het was gelijk behoorlijk confronteerend om een wildvreemde vrouw tegen je hart aan te moeten drukken!!

De ruimte is erg leuk en gezellig, het is een fijne vloer om op te dansen. Wel had voor mij er wat meer afwisseling en vooral 'pit' in de muziek mogen zitten in de vrije swing uurtjes. Wat mij enigzins verbaasde is de volledig alcoholvrije bar en het vroege STOP tijdstip van de avond.

Hopelijk zie je mijn reatie niet als volledig negatief; ik wil nog wel n's de min punten meer benoemen dan de PLUS punten!! In elk geval zal ik zeker nog eens komen dansen om verder te ervaren en de prettige sfeer te genieten.
Groet, Ton

 

Hallo frank.

De combinatie van Tango en ander muziek op de vrije dansuurtjes was voor mij uitstekend. En voor ieder wat wils. Het viel voor mij goed met elkaar te rijmen. Op blote voetjes was het dansen voor mij heerlijk. Was af en toe wel bang voor eventuel splinters. Het was voor mij en ik denk ook voor de anderen een leuke Workshop.
Hartelijke Groetjes van Alex.

Video

Bekijk hier een korte impressie van de SwingFree. Het is niet helemaal representatief voor de workshop en ook niet eens voor de SwingFree als geheel. Het is al later op de avond en de sfeer en de energie zat er goed in, kijk en luister maar.

(Camera: Ruben de Hond, Montage: Frank ter Braak)  "Full-screen" kijken? klik hierboven op het fullscreen icoontje .
Sta je tegen je zin op deze beelden? Als video amateur kan ik proberen je er technisch "uit te vagen".

  Mysteriën
"Een tango is als een innig gesprek over de mysteriën van het leven, maar ook als een speels dartelen van twee jonge vossen die om elkaar heen tuimelen. Het is als geliefden die met de harten tegen elkaar in een warme omhelzing versmelten."

Playlist SwingFree

djFrank

"Hoewel er de eerste keren dat ik dj was volop op mijn muziek gedanst werd kon ik er deze 3e keer  pas echt zelf van genieten. Met pauzes van nummers bij elkaar zoeken en en die speellijstjes steeds weer aanpassen kon ik bijna de hele avond zelf ook lekker dansen. Zo wil ik wel vaker dj zijn! Dat is dan mijn manier om als dj voeling met de dansvloer te houden ;-)

Dank aan alle heerlijke dansers (M/V) die deze avond onvergetelijk hebben gemaakt."

Frank ter Braak

Na een overgang op muziek van Lizelot nam ik het stokje over met deze mix:

thumb_FrankBies

21:47 Touch And Go - Tango In Harlem
21:51 Noa Dori & Notis Mavroudis - Panagiotis Margaris - The Wedding WaltZ
21:54 Kraayenhof Carel - Que Nadie Sepa Mi Sufrir
21:57 Kraayenhof Carel - Milonga Sentimental
22:01 Spy-Fi - The Dance Of The Rattlesnake
22:05 Novalima - Coba Guarango
22:09 Novalima - Concheperla
22:13 N.O.H.A. - Tu Cafe (Sax & Drum & Bass)
22:19 N.O.H.A. - King of the Dancehall (Original Version)
22:23 Rupa & The April Fishes - C'est pas d'lamour
22:28 Rupa & The April Fishes - Poder
22:32 17 Hippies - Hoyaka Suite - Soy Em Gadde
22:33 André Manuel - De leu deugt
22:36 Jorma Juselius yhtyeineen - Metsäkukkia
22:39 Te Vas... MIlonga
22:41 Bajofondo - OK
22:43 Hybrid Tango - Más De Lo Mismo
22:46 Chance's End - Diamond In Disguise
22:48 !DelaDap - Amaro Shavo
22:54 !DelaDap - Angelo
23:01 Amsterdam Klezmer Band - Sadagora Hot Dub (Shantel Rmx)
23:06 Max Pashm - Manea-k *
23:10 !Dela Dap - Goldregen (N.O.H.A. Mix) *
23:14 17 Hippies - Hoyaka Suite - Hoyaka *
23:17 Goran Bregovic - To Nie Ptak (kayah)
23:21 Tranquility Bass - Cantamilla
23:25 Gotan Project - Paris, Texas
23:32 Nickodemus (New York) - Cleopatra in New York
23:35 Huub van der Lubbe & Concordia - Iemand als jij
23:38 Lhasa de Sela - Small Song
23:40 Frank Sinatra & Bono - I've got you under my skin
23:44 Chance's End - Diamond In Disguise
23:48 Kronos Quartet - TabU (TaboO)
23:51 Apocalyptica - Nothing Else Matters
23:56 René Aubry - Amnésie
00:00 Jeff Buckley - Hallelujah

* Tijdens deze drie nummers is de video impressie gemaakt.

 

Van de meeste van deze muziek kun je een stukje luisteren en downloaden (€1 per nr.) via het programma iTunes, klik maar op de links. Als je dat programma nog niet hebt om muziek te luisteren kun je het direct downloaden. Twee minuten werk en een absolute aanrader!

 

 

 

 

Comments (0)

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location