fbpx

10 Mei 2014: Workshop Dansuality & Party! met FYMAD

 

Deze zaterdag in Scala kwam wat mij betreft met stip binnen tussen mijn alltime favorites

We begonnen met de workshop Dansuality door de 5Ritmes docent Mirjam van Hasselt
De "Party!" erna konden we dansen, swingen, springen, vliegen en zweven op de klanken van FYMAD
Lees de beschrijving en als je er bij was zet je comments er gerust ook onder, nét als ik!


Dansuality

Dansuality

In Dansuality gebruik ik de basis van de 5 ritmes aangevuld met andere dans- en reflectiemogelijkheden om onze interactie op de dansvloer te verkennen.  Met een dosis humor kijken we waar we in de interactie willen groeien, stoeien, spelen en onderzoeken. We zoeken op hoe we omgaan met grenzen, dichtbijheid en afstand, hoe we flirten en spelen met elkaar in een relatief veilige ruimte binnen de kaders van de verschillende oefeningen. Op deze manier kunnen we ons vrijer voelen in onze expressie en eigen sensualiteit en een prachtige start voor een avond dansen met nog meer vrijheid en plezier.

thumb dansuality

Dansuality is ontwikkeld in samenwerking met Suzan Lodder en Igua Yu.

De workshop

We beginnen deze Dansuality workshop met een opwarming om ons lijf in beweging te brengen.  Na deze opwarming spelen we met verschillende aspecten die we tegenkomen op de dansvloer. Hoe kijken we naar de ander(en), wat laten we zien, hoe maken we contact als we dat willen en hoe kan het misschien anders. Niet omdat er iets goed of fout zou zijn, maar simpelweg om ons meer bewegingsruimte en meer opties tot onze beschikking te hebben. Soms doen we wat we altijd doen. Wat gebeurt nu er als we de rollen eens omdraaien? Soms is dat heel herkenbaar en hilarisch, soms levert het spannende of nieuwe inzichten op. Een workshop om vol in te experimenteren en voluit in te genieten van alles wat er langskomt.

 

Mirjam van Hasselt

thumb MirjamOpStrandMirjam van Hasselt

“Mijn hele leven ben ik al een danser. Toen in 2003 de 5 ritmes op mijn weg kwamen was ik meteen verk(n)ocht. Als ik dans voel ik het leven door me heen stromen. Bijzonder, mezelf en anderen zonder woorden te ontmoeten. Er is zoveel te ontdekken in mijn lijf en in beweging. Voor mij is de dans een plek waar ik kan veranderen en onderzoeken zonder dat ik de weg kwijt raak in het verhaal eromheen. En die verandering neem ik weer mee mijn leven in.

Sinds april 2011 ben ik bevoegd de 5 ritmes te doceren. Tijdens mijn opleiding bij Gabrielle Roth gaf ik al les op verschillende plekken. Het is een feest om getuige te zijn van dansers die hun eigen dans meer en meer ontdekken. Fijn als ik daar een bijdrage aan kan leveren. Mijn kracht ligt in het neerzetten van een sfeer waar iedere danser zijn of haar eigen onderzoek aan kan gaan in combinatie met een heldere rode draad als thema voor dit onderzoek.

Menselijke interactie vind ik fascinerend. In de dans hebben we de mogelijkheid om zonder woorden deze interactie te onderzoeken en te ervaren. Voor mij is het een plek waar we vrij makkelijk onze maskers kunnen afleggen en ‘waar’ kunnen zijn. Het heeft een lichtheid en schoonheid om op die manier patronen van jezelf te onthullen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, waar buiten de dansvloer zoveel meer lading op kan liggen. Op de dansvloer zie ik zoveel mensen hun “vleugels’ spreiden en groeien in die lichtheid, speelsheid en wijsheid. Mijn diepste inzichten heb ik op de dansvloer gehad en dat was meestal een feest.

Naast de 5 ritmes vormen moderne dans, boeddhisme, zijnsoriëntatie, opstellingenwerk, sjamanisme en tantra belangrijke bronnen waaruit ik mijn inspiratie put.

 Meer info: 5rhythms-amsterdam.nl

 

De 5 ritmes

De 5 ritmes

De 5 ritmes zijn mijn thuis, ze vormen door hun eenvoud en onuitputtelijke mogelijkheden de basis van het werk wat ik doen.
De ritmes opeenvolgend Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stilte vormen samen een wave. Die wave is een representatie van zoals energie meestal beweegt. Hoe meer we die natuurlijke stroom leren kennen hoe makkelijker het is om die te volgen. Ons over te geven aan die stroom zonder er in onder te gaan.

Gabrielle Roth, de grondlegster van de 5 ritmes, verwoordde zo: “Put the psyche into motion and it heals itself” Als ik de gebieden waar ik vastloopt meeneem in beweging, hoeveel weerstand daar ook is, veranderd er iets. Het leven stroomt terug naar die stukken of emoties en kan opnieuw tot vorm komen in de volgende dans en in jouw leven.

 

FYMAD

bertvdbrinkcowildeboerschut

FYMAD WORLD MUSIC DJ COLLECTIVE

Het FYMAD DJ-collectief bestaat uit Co (dansexpressie docent, danscoach, dj) en Bert (audiovisueel creativo, muzikant, dj). Het DJ-collectief heeft een geheel eigen geluid en combineert traditionele en actuele wereldmuziek tunes met eigen grooves, beats en loops. ​Ben je klaar voor de frisse en swingende geluiden van het FYMAD DJ-collectief? Organiseer je een festival, een dansparty, een wereldmuziek evenement, een themafeest of zakelijke aktiviteit?

Meer info: http://www.fymad.com

People in this conversation

3 Comments | Add yours
 • Als absolute liefhebber van contactimprovisatie, had ik van deze avond minder hoge verwachtingen. Hoe onterecht! Ik werd totaal verrast door alles wat er mogelijk bleek binnen de workshop van Mirjam. Speelsheid, diepgang, emotie, nieuwe beweging. Dit had ook wel te maken met de bijzondere danspartners die ik trof.
  Ook het dansen op de muziek van FYMAD was heerlijk. Mooi om te ontdekken dat ik op nog meer verschillende manieren kan genieten van dansen. En van alles wat ik om me heen zag en voelde.

  Ook ik voel me dankbaar.

  (Hm, wel een héél erg postitief stukje... maar ja, zo heerlijk was het nu eenmaal echt voor me.)

  Tot dans!

  Like 2 Short URL:
 • Dansuality... Dansuality...

  What a sublime nonchalance...!
  And at the same time,
  What a daring name...!
  What a bold invitation...!

  An invitation which kept all its promises, all its more or less avouable promises... :-) but who cares?!!

  Because the atmosphere Mirjam managed to create that evening with her earthy and firy guidance was both femininely safe and masculinely urgent at the same time to let one dare open one's heart and express one's magnificence.

  Earth and fire...

  Earth and fire...!

  Earth and fire!!!

  That evening, the earthquake of rythms broke down all my unnecessary walls!

  That evening, the vulcano of emotions melted away my thick protection shield made of steel.

  During the party, full of the energizing vibes of the workshop, I have never felt so beautiful before, in the middle of each of you, transported by the waves of your remarkable presences, of your lively movements, of your unique beauties, of your secret wishes to be recognized too.

  Dansuality... DENSuality...!

  Yes, the air was DENSE and full of this desire, this healthy pulsion to live, to feel, to express, to connect and to be seen in who we all are.

  In this ocean of longings, I felt authorized, invited by each of yours to show mine and heal.

  That evening, I felt I could simply be who I am.

  That evening, for the first time in my life, I accepted that I am beautiful too.

  Life-changing...

  Thank you all for your companionship in this moment of blessing.

  I can only agree with Frank. That evening, there was definitely something in the air: Pure Love and Pure Beauty!

  Memorable :-).
  Dank jullie wel!

  Uta

  Like 4 Short URL:
 • Allermooiste!?

  De jaren dat ik eindhovendanst draai heb ik al vaak gezegd dat dit misschien wel de allermooiste avond óóit was en dat doe ik nu wéér. Misschien is het een teken dat het ook steeds leuker word of dat het juist keer op keer weer zo'n unieke beleving is er bij te mogen zijn... hoe dan ook ik vond het dus écht bijzonder.

  Vide's tribes

  Ik vond de workshop fijn de muziek heerlijk maar boven al was de sfeer op de dansvloer "Magisch". Wat een rijke verzameling van heerlijke dansers en hoe levendig en inspirerend was de sfeer onderling. Zo heb ik bv met vólle teugen genoten van de speelse mannelijke vibe's en tribe's die er her en der opvlamden.

  "Love is in the Air"

  Misschien was het wel de volle maan want ik heb door de avond heen zulke mooie ontmoetingen zien plaats vinden en dan heb ik het nog niet eens over die duetten en choreografieën waar ik op wonderlijke wijze zelf deel van uitmaakte. Zelden heb ik zó veel, zó mooi en zó fijn gedanst. De hele avond voelde ik me vervuld van vreugde en dankbaarheid. Bovendien leek de liefde in de lucht te hangen want ik heb een héél aantal romances zien plaatsvinden of opbloeien. Mooi om daar zo'n integraal deel van uit te maken.


  Dank jullie wél, Hartverwarmend!
  X Frank

  Like 0 Short URL:
Add comment